wtorek, 14 sierpnia 2012
Tort wiśniowy
Tym razem pora na tort, piekłam go co prawda na święta wielkanocne, ale w natłoku zajęć nie miałam okazji podzielić się przepisem, a wczoraj przez przypadek znalazłam jego zdjęcie.
ciasto:
Składniki:
5 jajek
3 szklanki cukru
2 szklanki kefiru
2 łyżeczki sody
sok z 1 cytryny
3 łyżeczki kakao
4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i solą. W kefirze rozpuścić sodę. Mąkę wymieszać z kakao. Stopniowo do ubitych jaj dodawać mąkę z kakao, kefir z sodą i sok z cytryny. Wymieszać wszystko i upiec 2 placki. Po upieczeniu każdy z nich przekroić na połowę, tak aby mieć łącznie 4 cienkie placki.
masa:
Składniki:
1l mleka
15 łyżek cukru
10 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50g masła
1 litrowy słoik drylowanych wiśni z nalewki lub syropu
Wykonanie:
Z mleka, żółtek, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć, stopniowo dodając przestudzony budyń. Na koniec dodać wiśnie i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części.
Ciasto skropić nalewką z wiśni lub spirytusem. Każdą warstwę ciasta przełożyć kremem budyniowym. Wierzch polać polewą czekoladową i dekoracyjnie przybrać, np. wiórkami kokosowymi.
Smacznego! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ten przepis pochodzi z ksiązki siostry anastazji.
OdpowiedzUsuńZgadza się ;) Moja Mama ma wszystkie jej książki, więc zdarza mi się korzystać z jej przepisów ;)
UsuńNa jaką blaszkę ?
OdpowiedzUsuńStandardowa duża blaszka do pieczenia ciast.
Usuń