sobota, 11 sierpnia 2012

Ciasto ze śliwkami


Sezon śliwkowy już dawno rozpoczęty, czemu zatem nie wykorzystać tych smakowitych owoców do wypieków?
Tym razem przepis na ciasto, które nie ma prawa się nie udać. 



Składniki:
200g miękkiego masła
15 łyżek cukru
6 jajek
20 łyżek mąki
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g śliwek
3 łyżki cukru trzcinowego
cukier puder


Wykonanie:
Zmiksować masło z cukrem, dodać jajka i pozostałe suche składniki. Ponownie wszystko zmiksować. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwy należy pozbawić pestek i układać ciasno na cieście (skórką do dołu). Następnie posypać wierzch ciasta lekko cukrem, aby złagodzić nieco kwaskowy smak owoców. Polecam cukier brązowy, który nadaje owocom ciekawy posmak. Ja użyłam około 3 łyżek do posypania owoców.
Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 40 min.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.



Smacznego ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz