Sezon śliwkowy już dawno rozpoczęty, czemu zatem nie wykorzystać tych smakowitych owoców do wypieków?
Tym razem przepis na ciasto, które nie ma prawa się nie udać.
Składniki:
200g
miękkiego masła
15
łyżek cukru
6
jajek
20
łyżek mąki
szczypta
soli
1
i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
500
g śliwek
3
łyżki cukru trzcinowego
cukier
puder
Wykonanie:
Zmiksować
masło z cukrem, dodać jajka i pozostałe suche składniki. Ponownie wszystko
zmiksować. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwy należy
pozbawić pestek i układać ciasno na cieście (skórką do dołu). Następnie posypać
wierzch ciasta lekko cukrem, aby złagodzić nieco kwaskowy smak owoców. Polecam
cukier brązowy, który nadaje owocom ciekawy posmak. Ja użyłam około 3 łyżek do
posypania owoców.
Piec
w temperaturze 180 stopni, przez około 40 min.
Po
wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz