środa, 24 października 2012
Bardzo czekoladowe babeczki, czyli przepis na ciasto brownie
Tym razem coś dla wszystkich miłośników czekolady. Bardzo mocno czekoladowe babeczki z musem z mlecznej czekolady. Za słodko? Ależ skąd! ;)
Czym właściwie jest brownie? To ciemne, zbite, ciężkie i bardzo czekoladowe ciasto. Ma jedną podstawową zaletę - nie może się nie udać.
Tym razem w kuchni towarzyszył mi mój R., który nie tylko dokumentował pieczenie i jego efekt, ale także próbował, zmywał, podawał, a nawet trochę pomagał! ;)
Składniki
Ciasto:
75 g masła
75 g mlecznej czekolady
75 g cukru trzcinowego
2 jajka
60 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus czekoladowy:
200 g mlecznej czekolady
3 żółtka
40 g drobnego białego cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
150 ml śmietany 36%
Dodatkowo:
bita śmietana
orzechy włoskie
kakao
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Masło pokroić na kawałki, czekoladę połamać na kostki, włożyć do suchej metalowej miseczki i roztopić razem w kąpieli wodnej. Masa ma być błyszcząca i lejąca. Gdy wystygnie dodać cukier trzcinowy i roztrzepane wcześniej jajka, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
Papilotki napełnić ciastem do połowy (można do 2/3 objętości) i piec przez około 18 minut.
Ciasto po upieczeniu znacznie opadnie, ale nie przejmujcie się tym, bo tak ma być.
Babeczki zostawiamy do wystudzenia i zabieramy się za przygotowanie musu czekoladowego.
Połamaną czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej, a potem wystudzić.
Żółtka (w temperaturze pokojowej) ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do nich ostudzoną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać.
Żelatynę należy rozpuścić z 2-3 łyżkami gorącej wody. Lekko ciepłą żelatynę dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Ubić śmietanę na sztywną pianę i połączyć z masą, bardzo delikatnie mieszając. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, aby mus nieco zastygł.
W zależności od uzyskanej konstytencji musu można:
1) przełożyć go do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę na babeczki
2) posmarować wierzch babeczek musem czekoladowym i udekorować bitą śmietaną (oczywiście samodzielnie przygotowaną).
Posypać babeczki zrumienionymi kawałkami orzechów i kakao. Deser należy przechowywać w lodówce.
Z przepisu wychodzi 12 babeczek.
Uwagi: Babeczki podajemy z papilotkami i jemy je widelczykiem, bo inaczej się po prostu nie da.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz