poniedziałek, 25 marca 2013

Ciasteczka z masłem orzechowym



Tym razem coś dla wielbicieli słodko-słonych smaków. Prezentuję Wam przepis na ciasteczka z masłem orzechowym. Sama nie miałam okazji ich skosztować i trochę obawiałam się efektów, ale zupełnie niepotrzebnie.. Pachniały przepięknie, tak słodko, tak słono i tak orzechowo.. no i zniknęły właściwie sama nie wiem kiedy. A to oznaka, że chyba naprawdę smakują dobrze i że nie jest to moja ostatnia przygoda z tym przepisem ;)
Z podanego przepisu wyszło jakieś 45 szt. ciasteczek :)




Składniki:
1/2 szklanki cukru (można dać trochę mniej)
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 kostki masła
6-7 łyżek masła orzechowego* (najlepiej typy "crunchy")
1 duże jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej**
aromat waniliowy

Wykonanie:
Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż masa będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać kilka kropel aromatu waniliowego i ponowanie zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą i stopniowo dodawać do reszty ciasta.
Z masy formować małe kulki, układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Każdą kulkę należy spłaszczyć widelcem, nadając im wzorek w kratkę. U mnie świetnie sprawdził się w tym przypadku tłuczek do mięsa, który wcześniej delikatnie natarłam oliwą z oliwek.
Ciasteczka należy piec około 7 minut w temperaturze 200ºC.

Gdy wystygną, można oblać je roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.


Smacznego :)



*ja użyłam zwykłego masła orzechowego
** nie miałam sody oczyszczonej, więc zamiast niej użyłam proszku do pieczenia - dałam niecałą łyżeczkę. W przypadku proszku do pieczenia ciastka nie rosną aż tak mocno, ale na wszelki wypadek lepiej pozostawić na blaszce dość duże odstępy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz