środa, 13 marca 2013

Kawowe babeczki z chałwą


Gdy pogoda nas nie rozpieszcza (tak jak dzisiaj), można zaszyć się w kuchni i wyczarować jakieś pyszności, które będą doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy ;)
R. bardzo lubi chałwę, postanowiłam więc upiec dla Niego babeczki z jej dodatkiem. Podobno najlepiej smakują jeszcze ciepłe, gdy chałwa ma postać płynną ;)




Składniki:
100g masła
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kawy rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody
2/3 szklanki cukru*
1 i 3/4 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g chałwy waniliowej



Wykonanie:
W misce wymieszać rozpuszczone masło z cukrem, dodać jajko, letnią kawę oraz mleko. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Połączyć suche składniki z mokrymi. Podzielić chałwę na 12 kawałków. Napełniać foremki do połowy, włożyć kawałek chałwy i przykryć masą.
Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC.






Smacznego! ;)


 *u mnie 1/3 szklanki cukru trzcinowego i 1/3 szklanki zwykłego cukru


1 komentarz:

  1. Myślałam ostatnio o babeczkach, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń