wtorek, 7 maja 2013
Szybka szarlotka sypana
Chociaż nie jest to jesień to jabłka ostatnio rządzą w mojej kuchni ;)
Przedstawiam Wam przepis na bardzo szybką szarlotkę, która właściwie robi się sama.. Jest tak prosta i szybka w wykonaniu, że aż trudno było mi uwierzyć, że wyjdzie z niej tak smaczne ciasto. A jednak!
Gdyby nie fakt, że następnego dnia oczekiwaliśmy gości pewnie nie przetrwałaby doby, bo zostałaby pożarta tuż po wyjęciu z piekarnika.
Szarlotkę bardzo dobrze kroi się nawet na ciepło. Najsmaczniejsza jest pierwszego dnia, ma wtedy lekko chrupiącą skórkę :) Następnego dnia nie jest już chrupiąca, ale to wcale nie odejmuje jej smaku! ;)
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
8 łyżek cukru trzcinowego
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg słodkich jabłek
odrobina cynamonu
3/4 kostki zimnego masła*
Wykonanie:
Mąkę, cukier, kaszę, proszek do pieczenia wymieszać i podzielić na 3 równe części.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie wyłożyć połowę jabłek, które można oprószyć cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek i znów posypać cynamonem. Na wierzch wsypać ostatnią porcję suchych składników.
Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.
Masło i sok z jabłek w czasie pieczenia połączą ze sobą wszystkie składniki.
Uwaga! Warto podczas pieczenia spód piekarnika zabezpieczyć większą formą, gdyż nadmiar soku z jabłek wydostaje się z formy.
* masło najlepiej wyjęte z zamrażarki, im chłodniejsze tym łatwiej będzie je zetrzeć na tarce.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz