piątek, 7 marca 2014
Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą
Po dłuższej przerwie wracam do Was z pysznym przepisem.
Tym razem ugoszczę Was ciasteczkami owsianymi z suszoną żurawiną, kropelkami czekoladowymi i lekką nutą cynamonu. Brzmi świetnie, prawda? I tak też te ciasteczka smakują :)
Ich wykonanie wymaga od nas bardzo małej ilości pracy i nie jest specjalnie czasochłonne. Czy można chcieć czegoś więcej?
Z podanych składników wychodzi około 30-35 ciasteczek.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
150 g masła
2/3 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
kilka kropel olejku waniliowego
1/2 szklanki mlecznych czekoladowych kropelek lub posiekanej mlecznej czekolady
1/2 szklanki suszonej żurawiny**
Wykonanie:
Pamiętajcie o tym, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. W misce wymieszać mąkę, cynamon, sodę i sól.
W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodać jajko i dalej ucierać. Do masy wsypać płatki owsiane, odłożone wcześniej suche składniki, olejek waniliowy i zmiksować. Na sam koniec dodać czekoladę i żurawinę, wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką lub ręką nabierać porcje ciasta (wielkość zależna od Was, u mnie była podobna do wielkości orzecha włoskiego) i układać w sporych odstępach od siebie, gdyż ciasteczka nam nieco urosną.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż brzegi ciasteczek zaczną się złocić.
Początkowo będą miękkie, ale gdy tylko wystygną zrobią się kruche i chrupiące.
Idealnie komponują się z popołudniową kawką lub herbatką.
Smacznego ;)
** gdybym kolejny raz robiła te ciasteczka zwiększyłabym ilość żurawiny do 3/4 szklanki i zmniejszyła ilość cukru do 1/2 szklanki. Na moje kubki smakowe były one nieco za słodkie, niemniej wszyscy, którzy ich kosztowali twierdzili, że są idealne i że wcale nie są za słodkie.. Wszystko jest więc kwestią gustu ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz