Pora na coś dla miłośników czekoladowych wypieków. Do upieczenia tego ciasta skłoniły mnie zalegające wiórki kokosowe, które zostały mi po zrobieniu domowego malibu.
Ciasto smakowało wszystkim domownikom i koleżankom w pracy, jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Czego chcieć więcej od ciasta? :)
Składniki na małą kwadratową formę lub formę o średnicy 20 cm.
Składniki:
120 g miękkiego masła
200 g cukru
2 duże jajka
225 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g kakao
50 g mlecznej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
80 g wiórków kokosowych niesłodzonych
250 ml mleka
dżem truskawkowy
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wiórki kokosowe. W drugiej większej misce utrzeć mikserem na średnich obrotach masło z cukrem, gdy masa zrobi się kremowa dodać jajka i dalej ucierać. Stopniowo dodawać suche składniki i mleko, tak aby wszystko połączyło się w gładką masę. Na końcu dodać roztopioną czekoladę.
Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 min do suchego patyczka. Należy kontrolować czas pieczenia, bo u mnie wynosił on niecałe 30 min, a u kogoś 40 min może być za krótko.
Polewa czekoladowa:
*180 g masła osolonego
50 ml mleka
3 łyżki kakao
200 g czekolady gorzkiej
W kąpieli wodnej wymieszać masło, mleko czekoladę i kakao na gładką masę. Wystudzić polewę.
Wystudzone ciasto przeciąć na pół i posmarować dżemem truskawkowym, na warstwę dżemu nałożyć 1/3 porcję polewy czekoladowej i przykryć górną częścią ciasta. Wierzch ciasta posmarować resztą polewy i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Smacznego :)
* Ja dałam zwykłe masło, jakieś 100 g + dużą szczyptę soli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz