środa, 30 listopada 2016

Czekoladowe ciastka z kremem z masła orzechowego


Nie wiem jak Wy, ale my z mężem uwielbiamy masło orzechowe. Wypieki z jego dodatkiem chyba nigdy się nam nie znudzą ;)   Poniżej przedstawiam przepis na cudowne, mocno czekoladowe ciastka, które mają chrupiącą skórkę i wilgotny środek... Przełożone kremem z masła orzechowego smakują naprawdę wspaniale! 



Składniki na 12 ciastek przełożonych kremem:
200 g gorzkiej czekolady + 150 g gorzkiej czekolady posiekanej lub tyle samo kropelek czekoladowych
40 g masła
2 jajka
140 g drobnego cukru do wypieków
ziarenka z połowy laski wanilii
35 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Roztopić masło, zdjąć z palnika i dodać 200 g połamanej na drobne kawałki gorzkiej czekolady, dokładnie wymieszać. Postawić z powrotem na małą moc palnika i roztopić do końca ciągle mieszając. 
W misie miksera umieścić jajka, cukier i wanilię. Ubić do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem i ponownie ubić. Dodać wystudzoną masę czekoladową i zmiksować do połączenia. Następnie dodać resztę posiekanej czekolady (150 g) i wymieszać. Tak przygotowaną masę odstawić na 10 minut by zgęstniała.
Po tym czasie  2 blachy do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać po 1 łyżce masy brownie, zachowując odstępy (ciasteczka rozpłyną się w trakcie pieczenia) Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut aż ciasteczka wyrosną i popękają. Wyjąć z piekarnika i ściągać z blachy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Krem z masła orzechowego:
280 g masła orzechowego gładkiego (bez kawałków orzeszków), w temperaturze pokojowej
80 g masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru (można dodać mniej)
60 ml śmietany kremówki 30%

Wykonanie:
Masło orzechowe, masło i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić do puszystości. Dodać kremówkę i jeszcze przez moment ubijać.
Wystudzone ciastka przekładać sporą ilością kremu orzechowego.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz