Dziś podzielę się z Wami fantastycznym przepisem na sernik z warstwami brownie. Ciasto po raz pierwszy piekłam na urodziny Męża i co tu dużo mówić? Podbiło nasze serca :) Sernikobrownie rozpływa się w ustach, a maliny świetnie kontrastują ze słodyczą czekolady. Na pewno zrobi wrażenie na gościach, bo nie tylko świetnie wygląda, ale i tak smakuje!
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
200 g + 150 g drobnego cukru do wypieków
5 dużych jajek
110 g mąki pszennej
400 g serka kremowego typu philadelphia
cukier wanilinowy lub ziarenka z połowy wanilii
120 g malin (świeżych lub mrożonych)*
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Małą blaszkę (20x30cm lub mniejszą) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
Masło z cukrem (200 g) należy zmiksować do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie należy dodawać 3 jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wlać roztopioną czekoladę, zmiksować do połączenia. Dodać mąkę pszenną, wymieszać szpatułką do połączenia. 3/4 masy czekoladowej przełożyć do blaszki, wyrównać.
W drugim naczyniu zmiksować serek, dodać resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier wanilinowy (lub ziarenka wanilii). Masa powinna mieć gładką konsystencję. Masę serową należy wylać na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę odłożonej wcześniej masy czekoladowej i ułożyć maliny (masa czekoladowa jest dość gęsta, dlatego ciężko się ją wylewa, proponuję użyć rękawa cukierniczego lub nakładać ją za pomocą małej łyżeczki)
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut Studzić w ciepłym, uchylonym piekarniku.
Smacznego :-).
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
200 g + 150 g drobnego cukru do wypieków
5 dużych jajek
110 g mąki pszennej
400 g serka kremowego typu philadelphia
cukier wanilinowy lub ziarenka z połowy wanilii
120 g malin (świeżych lub mrożonych)*
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Małą blaszkę (20x30cm lub mniejszą) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
Masło z cukrem (200 g) należy zmiksować do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie należy dodawać 3 jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wlać roztopioną czekoladę, zmiksować do połączenia. Dodać mąkę pszenną, wymieszać szpatułką do połączenia. 3/4 masy czekoladowej przełożyć do blaszki, wyrównać.
W drugim naczyniu zmiksować serek, dodać resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier wanilinowy (lub ziarenka wanilii). Masa powinna mieć gładką konsystencję. Masę serową należy wylać na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę odłożonej wcześniej masy czekoladowej i ułożyć maliny (masa czekoladowa jest dość gęsta, dlatego ciężko się ją wylewa, proponuję użyć rękawa cukierniczego lub nakładać ją za pomocą małej łyżeczki)
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut Studzić w ciepłym, uchylonym piekarniku.
Smacznego :-).
*piekłam zarówno ze świeżymi jak i mrożonymi - wybór nie ma wpływu na efekt końcowy, bo jest taki sam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz