wtorek, 27 listopada 2012
Babeczki tiramisu
A może by tak upiec babeczki o smaku włoskiego deseru tiramisu lub przynajmniej go przypominające? Czemu nie ;) Z pewnością posmakują wszystkim smakoszom kawy, a i dzieci również chętnie po nie sięgają. Są dość lekkie i puszyste, a bita śmietana i kakao nadają im szykownego wyglądu ;)
Składniki:
110 g masła
110 g brązowego cukru
110 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
2,5 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej lub cappuccino
2 jajka
1 łyżka likieru Amaretto
Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (!)
Wykonanie:
Mąkę, proszek, sodę, kakao - przesiać i odłożyć na później.
Utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbić jajka i miksować do połączenia składników. Następnie dodać kawę i utrzeć masę. Dodać suche składniki (mąkę, proszek, sodę, kakao) i likier, delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do foremek i piec przez około 20-30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Cukier puder przesiać. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.
Babeczki ozdobić kremem śmietankowym, wyciskając go z rękawa cukierniczego Oprószyć kakao lub startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Idealne do kawy. Smacznego! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda świetnie, smakuje pewnie tak samo :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam babeczki, te wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń